De witte waas voor bezoekers van de Participatiekliniek

dinsdag 01 mei 2018

Ervaren hoe het is om oud te zijn. Dat kon afgelopen weken in de gekleurde tenten van de Participatiekliniek op locatie Jeroen. Medewerkers, vrijwilligers, stagiares en anderen kropen in de huid van ouderen om te ervaren hoe het is om te leven met een of meer aandoeningen.

De deelnemers konden in de tenten - een soort ‘verouderingskamers' - ervaren hoe het is als je niet meer zelf kunt lopen of slecht hoort en/of slecht ziet. In een van de tenten kon men via een koptelefoon en een speciale bril ervaren hoe het kan zijn om als oudere te leven met dementie.

Chantal, leerling verpleegkundige:
"Ik had een bril op en ik kon helemaal niets zien. Hoe afhankelijk ben je dan van je medemens. Daar kwam ik achter toen we naar buiten gingen. Wat was ik afhankelijk van wat mijn begeleidster zei. Ik moest mij helemaal over geven (verschrikkelijk!).

Mensen die al geweest zijn weten wat ik bedoel als ik zeg "de witte waas". Dit valt niet uit te leggen. Dit moet je meemaken. Ik weet wel dat terwijl ik ondervond wat de witte waas was ik bijna gek werd en de koptelefoon van mijn hoofd af wilde gooien! Het geeft in ieder geval goed inzicht wat iemand met de ziekte dementie ervaart."

Nieuwe inzichten voor iedereen
Naast de eigen medewerkers en stagiares van Marente, hebben ook anderen de ervaring mogen meemaken. Beleidsmakers van de gemeente Noordwijk en wethouder Marie José Fles waren onder de indruk van wat de belevering. Ook Groot Hoogwaak is met een hele delegatie gekomen en waren ontzettend enthousiast.

Bij deze ervaring blijft het natuurlijk niet. Iedereen gebruikt de nieuwe inzichten op zijn of haar eigen manier om de ouderenzorg nog beter en persoonlijker te maken.

 

Alle nieuwsberichten