Europese Dag van de Beroerte: een revalidant bij Marente vertelt

dinsdag 09 mei 2017

Vandaag, 9 mei 2017, is het de Europese Dag van de Beroerte. Op deze dag worden er op meer dan honderd locaties in Nederland informatiemarkten georganiseerd. Zo ook bij het LUMC, waar ook Marente van de partij is. Je kunt onder andere terecht voor risicotests, advies over een gezonde leefstijl en informatie over het herkennen van een beroerte (CVA).

Gevolgen van een beroerte
Bij een beroerte is er sprake van een hersenbloeding of een infarct. Bij een hersenbloeding is er een lek in een hersenbloedvat, bijvoorbeeld door een zwakke plek in een ader. In de meeste gevallen komt een beroerte echter door een herseninfarct. Door een verstopte ader krijgt een deel van de hersenen te weinig bloed. Hierdoor sterft het hersenweefsel af.

De gevolgen van een beroerte lopen erg uiteen. Lichamelijke gevolgen kunnen zich bijvoorbeeld uiten in verlamming of incontinentie. Cognitieve gevolgen zijn problemen met het geheugen, taal en herkenning van personen of voorwerpen. Maar ook emotioneel kunnen er problemen optreden, zoals depressie of verminderde remmingen.

Een revalidant bij Marente vertelt
In het revalidatiecentrum in Warmond vertelt Aad Huijskes over zijn beroerte. Al een aantal weken werkt hij samen met het revalidatieteam hard aan zijn herstel. In februari kreeg hij een klein herseninfarct, toen hij in het ziekenhuis lag voor een alvleesklierontsteking. Hierdoor kon er snel ingegrepen worden. "Mijn hoofd werd ineens heel heet," vertelt Aad. "Maar ik kan me er verder niet veel van herinneren." Wel wist hij direct dat er iets niet klopte. Zijn vrouw legt uit dat hij plotseling de hand van een arts niet meer kon schudden; zijn rechterhand was verlamd. "Mijn hele leven tekende en schilderde ik met die hand."

Na een aantal weken in het ziekenhuis verhuisde Aad naar het revalidatiecentrum. Zijn vrouw is er heel duidelijk over: "In het ziekenhuis kon hij haast geen poot meer verzetten." In het revalidatiecentrum begon het herstel met kleine oefeningen, waarbij hij met bijvoorbeeld een balletje zijn hand weer trainde. Al na twee weken maakte hij zijn eerste schets weer. Inmiddels neemt hij regelmatig deel aan een heel gymzaalcircuit en loopt hij weer vrij gemakkelijk rond. Wel met een stok ter ondersteuning. "Daar voel ik me veel zekerder door."

Toch valt het herstel hem zwaar. "Ik heb veel last van heimwee. De verzorging is heel goed, maar het is saai, zeker als er een middag geen therapie is. De laatste keer dat ik zo lang van huis was, was tijdens mijn diensttijd. Ik mis mijn vrouw verschrikkelijk." Gelukkig komt zij elke dag langs.

Hoewel tekenen en schilderen fysiek weer mogelijk is, laat Aad het voorlopig rusten. "Ik heb nu even geen inspiratie, maar dat komt wel weer als ik straks thuis ben. En dat moment is gelukkig in zicht!"

Jaarlijks krijgen ongeveer 45.000 Nederlanders een beroerte. Ongeveer één op de vijf overlijdt binnen een jaar. Bij een beroerte geldt: hoe sneller in het ziekenhuis, hoe beter. Een beroerte kan soms herkend worden aan een scheve mond, een plaatselijke verlamming en onduidelijke spraak.

 

Alle nieuwsberichten