Dementie geconstateerd? Schakel een casemanager dementie in.

woensdag 03 mei 2017

Het komt steeds vaker voor dat ouderen met dementie thuis blijven wonen. Met hulp van familie, vrienden en buren gaat dit vaak lang goed. Maar dementie is een sluipende ziekte die steeds meer vraagt van alle betrokkenen. Bij de thuiszorg van Marente werken (wijk)verpleegkundigen die hier alles vanaf weten: casemanagers dementie.

Een van de casemanagers legt uit: "Ik begeleid mijn cliënten en hun naasten door de verschillende stadia van dementie. Van het 'niet-pluis-gevoel' tot de laatste fase." In elk stadium en bij ieder individu is de zorgbehoefte verschillend en zijn er andere zorgverleners in beeld. De casemanager is daarin als een spin in het web, coördineert en helpt mensen in elk stadium de juiste ondersteuning te krijgen, zodat met name de mantelzorgers en familie niet te zwaar belast raken.

In de beginfase geeft de casemanager uitleg over het ziektebeeld en wordt de mantelzorger attent gemaakt op bijvoorbeeld Alzheimer Café's. Later brengt de casemanager hen in contact met thuiszorg, of dagbesteding. Zo nodig wordt er hulp geboden bij het aanvragen van een WMO-beschikking.

Dankzij de ondersteuning van een casemanager heeft de mantelzorger meer tijd voor zichzelf. Naar verwachting zijn er in 2055 ongeveer 690.000 Nederlanders met dementie. Op dit moment woont al zo'n 70% van de dementiepatiënten thuis, omringd door zorg van familie en/of andere mantelzorgers.

Casemanagers ondersteunen de familie bij het vinden van hulp, coördineren de samenwerking tussen verschillende disciplines en grijpen in wanneer een mantelzorger overbelast dreigt te raken. Zo spelen zij een onmisbare rol voor zowel patiënt als mantelzorger.

Klik door voor meer informatie over de casemanagers dementie en hun contactgegevens

 

Alle nieuwsberichten