Ellen Bakker - Ziekenverzorgende Ambulante Team, Thuiszorg

Ellen Bakker - Ziekenverzorgende Ambulante Team, Thuiszorg

"Ik ben eigenlijk een soort vliegende keep in de thuiszorg."

"Het leuke van het werk is dat ze na een alarmering altijd om je staan te springen. Je bent heel erg gewenst. Naast de alarmeringen ondersteunen we ook andere teams in de thuiszorg als zij vast zitten met de planning. Of als iemand uitvalt. Ik ben eigenlijk een soort vliegende keep voor de thuiszorg. Dat maakt het werk ook erg afwisselend."

"Met de auto van het nacht team ga ik de weg op naar een alarmering. Het kan zijn dat iemand is gevallen of zich niet goed voelt. Het is een grote regio en we moeten binnen een half uur aanwezig zijn. Dus kijken we eerst of de locatie zelf iemand erop af kan sturen, zo niet dan ga ik op pad. Ik werk alleen, maar ik kan altijd een collega's even bellen als er wat is. Ik werk vanuit Noordwijk. Dat is erg prettig. Je ziet daar andere collega's van de thuiszorg en je hoort er toch een beetje bij ook al ben ik een soort vliegende keep. Ze zijn ook heel blij als ik even kan inspringen. Want ze lopen ook hun benen uit hun lijf om overal goede zorg te geven."

 "Wat me het meeste aanspreekt is dat je nooit weet waar je aan toe bent en dat je altijd mensen kunt helpen. Elke alarmering is een verhaal apart. Laatst moest ik langskomen bij een terminale patiënt, de verzorgende was al weg en hij had z'n bed opnieuw bevuild. Zijn vrouw vond dit erg naar ook omdat ze dan weer om hulp moet vragen. Ik heb haar op haar gemak gesteld en uitgelegd dat het niet erg is en dat ik alles voor haar regel. Als ambulante verzorgende kan ik dan ook wat meer tijd nemen voor de cliënten. Vooral in dat soort situaties is dat heel belangrijk want mensen slaan niet zomaar alarm. Dan is er echt wat aan de hand."

 

Corine Bouhuys - Ergotherapeut De Wilbert

Corine Bouhuys - Ergotherapeut De Wilbert

"Ze barstte in tranen uit, zo fijn vond ze het zo behandeld te worden."

"Mensen met een dementie zijn niet altijd in staat om te zeggen wat hen dwarszit. Als ze zich ergens aan storen, bouwen ze spierspanning op en kunnen ze ook lichamelijke klachten krijgen. Als je dat merkt moet je de aanpak aanpassen. Zo hadden we laatst een bewoonster die onbegrepen gedrag vertoonde  toen ze gewassen moest worden. Doordat ze zo reageerde gingen de verzorgenden er met z'n tweeën op af. Dat ervaarde ze heel bedreigend waardoor alles nog erger werd. We hebben een plan opgesteld waarbij één persoon haar op haar gemak stelt en haar dan stukje voor stukje gaat wassen. Eerst haar hoofd en daarna langzaamaan de rest. Daar werd ze heel rustig van. Uiteindelijk barstte ze zelfs in tranen uit, ze vond het zo fijn dat ze op deze manier geholpen werd en dat we begrepen wat er met haar aan de hand was."

"Als ergotherapeute zorg ik onder andere voor de zit- en de lighouding van bewoners. Ik observeer bij eten en drinken en pas de houding aan als ik zie dat het beter kan. Ik zoek naar oplossingen voor praktische problemen. Observeren en analyseren is een heel belangrijk onderdeel van mijn werk. Je moet onbegrepen gedrag zien aankomen voordat ze escaleren. Dan kun je nog met kleine aanpassingen zaken rechtzetten. Die zorgen dan al snel voor grote veranderingen."

"Het mooiste aan mijn werk vind ik om samen met mijn collega's de beste zorg bieden. Bij Marente krijgen we daarvoor ook de ruimte. Je kunt hier echt je hart kwijt in de zorg. Je werkt hier in de zorg met mensen die een hart hebben voor de verzorging van anderen. Met een beetje creativiteit kun je een hoop zorg mogelijk maken. Daarbij moet je prioriteiten stellen. Wat is nu het belangrijkste speerpunt. En telkens zoeken naar verbeteringen. Zo geven we vorm aan de zorg."

Marijke Colijn - Eerstverantwoordelijk Verzorgende, Jeroen

Marijke Colijn - Eerstverantwoordelijk Verzorgende, Jeroen

"Ze noemde mijn zoontje haar 'tipkindje'."

"Ik heb eens een keer tegen een bewoonster gezegd dat ik ging bevallen. Dat bleek eerder dan gepland want m'n zoontje werd te vroeg geboren. Midden in de nacht van de bevalling werd de mevrouw wakker en zei tegen zichzelf dat het te vroeg was. Toen ik later vertelde dat ik was bevallen zei ze dat ze het wist en dat ze 'getipt' werd in die nacht. Daarom noemde ze het ook haar 'tipkindje'. Na haar overlijden kreeg ik via haar familie nog cadeautjes voor de verjaardag van mijn zoontje. Daar stond ze op."

"In Jeroen hebben we appartementen met een badkamer, woonkamer en slaapkamer. Daarmee hebben ze toch hun 'eigen huisje' wat de zorg ook zo persoonlijk maakt. Je komt echt bij iemand in z'n eigen omgeving. De meeste mensen blijven zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Dus als ze hier komen is er meestal wel wat aan de hand en hebben ze zorg nodig. Ze komen ook voor tijdelijke zorg, bijvoorbeeld als ze aan het herstellen zijn van een operatie. Daarnaast hebben we ook een aparte open afdeling voor licht dementerenden en een gesloten afdeling voor zwaar dementerenden. We zijn dus allround inzetbaar."

"Dat allround vind ik erg leuk aan het werk. Het is afwisselend en de mensen waarderen je inzet. Ik was een paar dagen met vakantie geweest, toen ik terugkwam was het direct van 'Hee, ben je er weer?' Mijn voorkeur gaat uit naar de avonddienst want ik denk dat ik dan meer tijd aan de bewoners kan besteden. Je zorgt immers voor hoogbejaarde mensen en dat is heel mooi. Je bouwt toch een band met ze op. Ik wil het tot het einde toe zo prettig mogelijk maken."

Sandra de Bruin - Verzorgende IG, Thuiszorg

Sandra de Bruin - Verzorgende IG, Thuiszorg

"De wondverzorging bleek erg mee te vallen en aan de koffie was mevrouw blij dat ze het toch had gedaan."

"Je kunt een boek schrijven over wat je allemaal meemaakt in de thuiszorg. Je komt echt bij de cliënten thuis en je leert ze persoonlijk kennen waardoor je ze hoogstpersoonlijke zorg kunt bieden. Zo had een mevrouw laatst een wond die verzorgd moest worden. Dat wilde ze liever niet omdat het pijnlijk was. Maar het moest toch echt gebeuren. Dus zei ik dat we even moesten doorzetten en dat we daarna een bakkie koffie zouden doen. Dat heeft haar over de drempel geholpen. De wondverzorging bleek erg mee te vallen en aan de koffie was mevrouw blij dat ze het toch had gedaan. Op een prettige manier help je zo cliënten verder."

"Al bijna 10 jaar geleden begonnen met de opleiding als avond- en weekendmedewerker. Ik wilde wel met mensen werken maar keek eerst een beetje de kat uit de boom. Zelfs tijdens het sollicitatiegesprek vroeg ik me nog af of het echt iets voor mij was, want ik had geen ervaring in de zorg. Nu vind ik het echt geweldig. Ik denk dat alle mensen die in de zorg werken het doen om iets te betekenen voor anderen. En zo voelt dat voor mij ook. Werken met mensen is echt het leukste dat er is, want het is heel divers. Het is me dan ook 100% meegevallen, ik had het veel eerder moeten doen."

"Hier in Katwijk zie je dat familie elkaar blijven steunen en opzoeken. Ze komen even langs op de koffie, vaak doen kinderen veel mantelzorg. De ouderen zijn hierdoor minder eenzaam. In Katwijk wordt heel sociaal omgegaan met ouderen. Dat geldt ook voor de werksfeer hier. Toen ik in dit team kwam werken voelde het als een warm bad. Je bent direct een volwaardige collega. In de afgelopen 10 jaar heeft Marente mij de nodige opleidingen geboden. Inmiddels ben ik werkzaam sinds november 2015 in zelfsturend wijkteam Zeekant in Katwijk met de functie 3IG, werkbegeleider, kwalificerend beoordelaar, planner en roosteraar. Deze verschillende taken maken mijn werk afwisselend en uitdagend. Precies wat ik nodig heb!

Monique de Rooij - Teamleider, Berkhout

Monique de Rooij - Teamleider, Berkhout

"Wees maar kritisch, dat houdt ons alert"

"We bieden zorg in de breedste zin des woords. Daarbij staat de cliënt voorop. Met cliënten en de familie stellen we de zorg en aandacht samen die past bij hun wensen en eisen. Cliënten en vooral hun familie, worden ook steeds mondiger. En dat is terecht want iedereen wil het beste voor z'n vader of moeder. Ik zeg ook altijd tegen ze 'Wees maar kritisch want dat houdt ons ook alert'. We maken ons gezamenlijk sterk voor de meest persoonlijke en op maat gesneden zorg."

"Als teamleider stel ik samen met medewerkers de randvoorwaarden voor de zorg van een bewoner op. De bewoner bepaalt, wij kijken wat haalbaar is. Het kan zijn dat iemand elke dag gedoucht wil worden of een paar keer per week. Rondom de bewoner stellen we een pakket samen, waarmee deze optimaal bediend wordt."

"Bij Berkhout is het net één grote familie. We hebben een betrokken zorgteam en een heel actieve ontspanningscommissie. Deze commissie bestaat onder andere uit vrijwillige medewerkers en spant zich bijvoorbeeld in om eens een weekje met bewoners naar een vakantiepark te gaan. Dat is echt genieten voor de bewoners. De gezelligheid die we hier hebben zorgt er ook voor dat we een natuurlijke aanwas van nieuwe bewoners hebben. Zo ook met nieuwe medewerkers, ze komen spontaan langs om te kijken of het iets voor ze is. Daarna kunnen we ze dan ook redelijk makkelijk opleiden van helpende naar verzorgende. Want we zijn altijd op zoek naar parels in onze organisatie."

 

Jacqueline Devilee - EVV-er Van Wijckerslooth

Jacqueline Devilee - EVV-er Van Wijckerslooth

"'Breng mij maar naar huis,' zei hij. Dan doe je iets goed."

"Een meneer ging op een zondag op familiebezoek. Het was er heel gezellig maar na een tijdje zei hij 'Breng mij maar weer naar huis'. Hij is in de afgelopen jaren ons huis gaan zien als zijn thuis. Dan doe je iets goed. Met z'n allen hier zorgen wij ervoor dat de bewoners zich op hun gemak voelen en in een vertrouwde omgeving de laatste fase van hun leven doorbrengen."

"Het geeft een geweldige kick om iets voor een oudere te betekenen. Een van de bewoners is bijvoorbeeld altijd heel erg blij als ik hem kom wassen. 'Dan begint mijn dag zo vrolijk', zegt hij dan. Je krijgt een hoop voldoening uit dit werk want de mensen zijn je zo dankbaar. Een goede verandering is de mogelijkheid om particuliere zorg in te kopen. Als erom gevraagd wordt, dan zetten we samen met de familie extra zorg in. Meestal doen we dat wanneer de familie zelf niet in staat is om te helpen of te druk is om langs te komen. Op die manier vullen we toch dat gat."

"Naast het zorgen voor bewoners begeleid ik ook leerlingen. Wat me opvalt is dat leerlingen steeds meer willen doorleren voor verpleegkundige niveau 4 om vervolgens bij een ziekenhuis te gaan werken. Niets mis mee natuurlijk maar als ik vraag waarom dan blijkt vaak dat ze de functietitel 'verzorgende' niet aansprekend vinden en 'verpleegkundige' wel. Dat vind ik erg jammer want vaak vinden ze het werk juist hartstikke leuk. Daar zouden we eigenlijk eens wat aan moeten doen."

 

Linda Dol - Zorgmedewerker aandachtsgebied welzijn, Bolero

Linda Dol - Zorgmedewerker aandachtsgebied welzijn, Bolero

"Iedereen benaderen zoals je zelf graag benadert zou willen worden later, dat wil toch iedereen"

 

Als Zorgmedewerker aandachtsgebied welzijn ben je allround werkzaam, projecten opstarten, fondsen werven, activiteiten programma's opzetten, plannen en organiseren, inrichten, begeleiden, vrijwilligers werven, contacten onderhouden met bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers.

Het multidisciplinair samenwerken maakt mijn baan zo leuk, omdat je met elkaar voor de bewoners een veilige, prettige en comfortabele woonomgeving creëert en je zo samen veel activiteiten kan aanbieden.

Naar buiten toe de verbinding leggen is heel belangrijk met bedrijven zoals de bibliotheek voor lezingen, de gemeente voor projecten met de buurt dit zorgt voor nieuwe contacten en netwerken zodat de activiteiten nog diverser worden.

Ik zie mijn functie als een belangrijke rol in de organisatie van Marente omdat het Welzijn van ouderen mij aan het hart gaat en je iedereen benadert zoals je zelf graag benadert zou willen worden later, dat wil toch iedereen.

Helmie Dunki Jacobs - Medewerker Receptie, De Wilbert

Helmie Dunki Jacobs - Medewerker Receptie, De Wilbert

"Mijn hart gaat uit naar de zorg maar dit is een goede tweede."

"Via het re-integratietraject van Marente ben ik van de zorg op het kantoor terecht gekomen. Ik doe nu samen met twee collega's de receptie, reproafdeling en de postkamer. Dit is wel iets heel anders dan de zorg maar ook heel erg leuk. Op drukke dagen krijg je veel bezoek en verzoeken. Aan het einde van de dag ga je met veel voldoening weer naar huis als je iedereen goed hebt geholpen. Een leuk aspect van dit werk is het creëren van gastvrijheid bij de receptie. Je biedt koffie aan, maakt een praatje. Mensen die zenuwachtig zijn voor een sollicitatiegesprek stel je op hun gemak. Wat dat betreft heeft het veel overeenkomsten met de zorg. Mijn hart gaat weliswaar uit naar de zorg maar dit is zeker een goede tweede."

"Geen zorg meer, dat was wel even wennen. Want ik heb jarenlang als verzorgende op de Wilbert gewerkt, begonnen met de opleiding en uitgegroeid tot vaste zwerfwacht in de nachtdienst waar ik ontzettend veel geleerd heb en een leuke tijd heb gehad. Later heb ik nog een fijne periode in de thuiszorg gewerkt tot door omstandigheden dat niet meer mogelijk was. Daarna werd mij de mogelijkheid geboden om op een kantoorbaan te solliciteren. Met succes. Ik heb het nodige geleerd met cursussen voor onder andere de PC. Op het kantoorgedeelte van de Wilbert, het Heerenhuys, werkte ik op de afdeling Algemeen Secretariaat. Daar deed ik alles wat te maken had met ondersteuning en administratie voor onder andere de ledenservice, marketing, raad van bestuur en P&O. Hier in Voorhout doen we de receptie, repro en postkamer met z'n drieën. Wij zijn een soort vraagbaak geworden voor de hele organisatie. Een duizendpoot. Van pleisters tot vragen over de verwarming, de vragen zijn heel divers."

"Het is wel handig dat ik met mijn zorgachtergrond goed op de hoogte ben van de organisatie en wat er allemaal omgaat in de zorg. Ik heb feeling met de werkvloer en de locaties. En ik kom ook veel oude bekenden tegen. Het schakelt toch wat makkelijker als je weet wat er speelt bij de medewerkers. We maken hier ook folders, posters, wegwijzers en boekjes. Verder verzorgen we de post die centraal binnenkomt voor de locaties. Daar is de receptie functie nu bijgekomen. Heel leuk om telkens met verschillende mensen te maken te hebben."

Riny Farag - Verzorgende IG, Flexpool Oegstgeest

Riny Farag - Verzorgende IG, Flexpool Oegstgeest

"Na mijn vakante zei ze: 'Dat mag je nooit meer doen, hoor.'"

"Na m'n vakantie was ik weer bij een van mijn bewoonsters. Ze zei: "Dat mag je nooit meer doen hoor!" Ze was zo erg aan me gehecht dat ze me niet kon missen. Ze begreep gelukkig wel dat ik er af en toe ook wel eens tussenuit moet. Iemand extra aandacht geven is zo belangrijk. Als het even kan, geef ik een bewoonster bijvoorbeeld een uitgebreide insmeerbeurt met bodylotion of een make-up-je. Na een tijd weet je precies wat iemand wel of niet prettig vindt."

"We leveren belevingsgerichte zorg. Dat wil zeggen dat we kijken naar wat de cliënten zelf nog kunnen en willen. Vroeger was er een soort standaard zorg waar de bewoners zich naar moesten schikken. Nu proberen we de bewoners zo lang mogelijk zelfstandig te laten zijn, op hun eigen manier. Dus als ze bijvoorbeeld op zondag de hele dag op bed willen blijven is dat geen enkel probleem. Ze hebben een vrije keuze. Zo zou ik dat zelf ook willen."

"Op de somatische afdeling plan ik de zorgvraag met de bewoner en de familie. Door goed overleg komen we erachter wat de cliënt wil en wat de hobby's zijn, zodat we het zorgplan daar goed op kunnen aansluiten. Willen ze vroeg geholpen worden of juist laat? We maken bijvoorbeeld ook afspraken om familie op bepaalde momenten te bellen voor een praatje wanneer ze niet in staat zijn om zelf te bellen. In het hele plan staat de cliënt centraal."

Jacqueline Groenewoud - Verzorgende, Berkhout

Jacqueline Groenewoud - Verzorgende, Berkhout

"Je kunt meepraten over dingen, dat schept een band"

"Vooral 's avond komen de verhalen los. Problemen van vroeger, de kinderen die niet meer komen en andere piekerzaken die de bewoners wakker houden. Daar willen ze over praten. Als vertrouwde 'nachtzuster' bied ik dan een luisterend oor. Ze luchten hun hart waarna ze weer rustig kunnen slapen. Niet dat ik overal een antwoord op heb, maar ik heb inmiddels wel de leeftijd bereikt dat ik ook over bepaalde dingen kan meepraten. Dat schept toch een band."

"Ik ben echt een bejaardenverzorgster. Als 17-jarige leerling in de zorg liep ik stage bij een bejaardenhuis en ik merkte direct dat het echt iets voor mij was. Toen vond ik het geweldig en dat vind ik het nog steeds. Je kunt een verschil maken voor de mensen door ze aandacht te geven, even een geintje te maken. Wat mij betreft bestaat er ook geen grens tussen privé en werk. Ik deel mijn leven met de bewoners en zij met mij. Je neemt jezelf mee in dit werk anders kun je nooit een persoonlijke band opbouwen. En dat is hard nodig om de bewoners een vertrouwd gevoel te geven zodat ze met een gerust hart kunnen slapen. Ze weten dat 'nachtzuster Jacqueline' een oogje in het zeil houdt."

"Naast het persoonlijke is vooral de wisselvalligheid van de nachtdienst leuk. Geen nacht is hetzelfde. Je weet nooit wat je te wachten staat. Soms moet je plotseling ingrijpen, andere keren help je bewoner naar de wc. Ook de grote verscheidenheid aan bewoners maakt het werk boeiend. De een is chagrijnig, de ander juist weer heel vrolijk. Laatst zei een bewoonster 'Je bent een geweldige zuster', kijk dat heb ik dan toch maar weer mooi gefikst."

Betty Haasnoot - Verpleegkundige, Thuiszorg

Betty Haasnoot - Verpleegkundige, Thuiszorg

"Mij wordt wel eens gevraagd waarom ik voor dit vak heb gekozen..."

Na 10 jaar in een winkel te hebben gewerkt vond ik het tijd voor iets anders.Aangezien mijn tante jarenlang in de thuiszorg werkte, stelde die voor om daar te gaan solliciteren.Ik had veel werkervaring en mensenkennis, maar geen diploma’s.Na een sollicitatiegesprek werd ik aangenomen door Penny Mens bij de huishouding. I kon direct beginnen, dat was fijn.Ik kwam in een leuk team terecht en had ook veel en leuke cliënten.

 

Na anderhalf jaar met veel plezier gewerkt te hebben, heb ik de opleiding tot verzorgende B gedaan. Ik mocht nu de cliënten verzorgen en kousen aandoen.Dit smaakte naar meer, dus heb ik kort daarna de verzorgende C gevolgd, met succes. Ik werkte op dat moment in Rijnsburg. Naast mijn verzorgende taken was ik ook eerstverantwoordelijk voor een aantal cliënten en deed naast mijn verzorgend werk de planning van de verzorging. Ik heb daar altijd met veel plezier gewerkt.

Op een gegeven moment waren er weer vacatures voor verzorgende IG (niveau 3). Ik heb besloten deze te volgen, dit omdat ik toch meer verantwoording wilde hebben. Deze opleiding heb ik verkort behaald.

Acht jaar nadat ik mijn IG had behaald heb ik mijn verpleegkundige diploma gehaald.En inmiddels werk ik alweer ruim een half jaar in team Katwijk-Noord, manager is Penny Mens!

Het werk als verpleegkundige is veelzijdig, je hebt veel met cliënten te maken, maar daarnaast ook met collega’s. Ik ben werkbegeleider en assessor, beoordelaar met praktijk examens.Verder bied Marente mij de mogelijkheid om me te verdiepen in de hygiëne en infectie preventie binnen Marente, en dit ook uit te dragen naar mijn collega’s.

Het werk bij de cliënten is altijd anders, je weet niet wat je te wachten staat achter de voordeur. Het blijft een uitdaging om het doel wat je wil behalen behaald. Samen met mijn collega’s hebben wij als doel om de cliënten zolang mogelijk thuis te laten wonen.

 

Ingrid Hoogervorst - Verzorgende niveau 3IG, Flexpool

Ingrid Hoogervorst - Verzorgende niveau 3IG, Flexpool

"Jij bent Ingrid, dat weet ik nog want jij bent de liefste."

"Het werk is hier heel bijzonder want je werkt met dementerende ouderen. Dat is een kwetsbare groep mensen met nogal een gebruiksaanwijzing. Van de ene krijg je een knauw, van de andere een kus. Bij sommigen heb je een klik, bij anderen niet. Zo vroeg ik laatst om te checken aan een mevrouw of ze me nog herkende. Zei ze: 'Ja, jij bent Ingrid, dat weet ik nog want jij bent de liefste.' Dat vond ik zo mooi."

"Ik werk op de gesloten afdeling en daar komen we wel eens tijd tekort om iedereen evenveel aandacht te geven. Voor sommige bewoners die geen bezoek krijgen is dat wel eens sneu. Dat lossen we op door ze bij mooi weer in te pakken en ze mee naar buiten te nemen. Even een half uurtje per groepje, daar knappen ze helemaal van op."

"We hebben een hele goede teammanager die achter ons staat. Die er alles aan doet om het werk hier prettig te maken voor ons. De sfeer is hier dan ook erg fijn, we lachen wat af met elkaar. Ook met de bewoners. Natuurlijk niet om ze uit te lachen maar ze zijn zo oprecht dat je wel eens opmerkingen krijgt waarvan je in een deuk schiet. Ze zijn volkomen ontremd. Dat merk je ook in de waardering voor je zorg. Toen ik laatst iemand naar bed bracht kreeg ik zo maar spontaan een dikke knuffel van haar. Dan krijg ik echt het gevoel dat ik iets voor iemand heb betekend."

Tineke Kager - Wijkverpleegkundige

Tineke Kager - Wijkverpleegkundige

"De trend is dat men langer thuis blijft wonen, dit is de eerste verandering."

Door veranderingen in de zorg bestaat er meer onzekerheid bij de mensen thuis die zorg aanvragen.

De trend is dat men langer thuis blijft wonen; dit is de eerste verandering.

De tweede verandering is dat de thuiszorg is verdeeld in 3 zelfsturende wijkteams in Hillegom sinds 1 januari 2015; ieder team van ongeveer 12 collega’s bestaat uit een wijkverpleegkundige, verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden. De verzorging en verpleging wordt niet meer uit de AWBZ betaald maar door de zorgverzekeraar. Doel van de kleinere wijkteams is dat de cliënt minder verschillende gezichten ziet. Ieder in ons team heeft zijn eigen taak omdat een groot deel van de overhead wegvalt.

De derde verandering is dat de wijkverpleging de indicaties moet schrijven en moet berekenen hoeveel minuten zorg er ingezet moet worden. Als wijkverpleegkundige is mijn taak ook om te zien of er nog hulp rondom de cliënt uit mantelzorg, familie, vrienden of buren te verkrijgen is en dit vind ik soms een moeilijke opgave. De zorg en aandacht voor de cliënt is vaak al zo 'uitgekleed' en de mantelzorgers al regelmatig zo overbelast.

Ik moest o.a. een dementerende dame van 90 indiceren die uit Brabant naar Hillegom kwam verhuizen. Zij woonde alleen in Brabant en had een uur per dag hulp bij de verzorging. Nu kwam zij bij haar dochter inwonen en de hulp kan en mag nauwelijks geboden worden omdat zij bij haar dochter inwoont terwijl de dochter ook in de 70 is. Dit vind ik soms niet reëel.

Geraldine Kalvenhoven - Zorgmedewerker met aandachtsgebied Welzijn

Geraldine Kalvenhoven - Zorgmedewerker met aandachtsgebied Welzijn

"'Jij moet met ouderen gaan werken', zeiden ze."

"Ik ben begonnen toen ik 16 jaar was, als vrijwilliger bij De Wilbert in Katwijk. Ik heb veel nagedacht over wat ik later wilde worden. Maar de mensen daar zeiden 'Je moet met ouderen werken, dat doe je hartstikke goed.' Dat heb ik uiteindelijk ook gedaan. Ik vind het heel bijzonder om met ouderen te werken want ze hebben al een heel leven achter zich. Ze hebben al zoveel voor de samenleving gedaan. Daar wil ik wat voor terug doen."

"Als activiteitenbegeleider hou ik de bewoners van Rustenborch bezig. Dat geeft ze structuur in hun leven en verbetert het welzijn. Vroeger zaten dementerende ouderen achter de geraniums, nu weten we dat het heel belangrijk is dat ze worden beziggehouden. We doen creatieve dingen zoals met klei werken, boetseren of koken. Daarmee ontplooien de bewoners zich en maken we hun leven weer wat gezelliger. Ze hebben het dan meer naar hun zin en zijn niet meer zo bang. Een belangrijke bijkomstigheid is dat ze ook minder om zorg vragen als ze afgeleid zijn."

"Het is heel leuk werk en ik krijg altijd een warm ontvangst van de bewoners. Ze vinden het heerlijk om aan de activiteiten mee te doen en zien het echt als een uitstapje. Ik werk met groepen van zestien mensen, dat is soms wat intensief maar ik vind het heerlijk om te doen want je brengt zo echt sfeer in iemands leven."

Jannetta Liebrecht - Verpleegkundige in de wijk, Thuiszorg

Jannetta Liebrecht - Verpleegkundige in de wijk, Thuiszorg

‘Je gaat alleen de wijk in. Maar je staat er nooit alleen voor.'

‘Wat je ook doet, in wat voor situatie je ook terecht komt, je kunt altijd rekenen op je collega's. De band bij ons is hecht en warm. We overleggen regelmatig om van elkaar te leren. Want je biedt telkens weer verschillende zorg aan verschillende mensen. Van het toedienen van oogdruppeltjes tot het verlenen van palliatieve zorg. Geen dag is hetzelfde. Je werkt ook behoorlijk zelfstandig maar met volop ondersteuning van je collega's. Natuurlijk ga je alleen de wijk in, maar je staat er nooit alleen voor.'

‘Behalve de persoonlijke aandacht die we aan onze cliënten geven, krijgen we zelf ook de nodige persoonlijke aandacht. Onze teamleider kijkt altijd goed hoe we ervoor staan. Niet alleen als professional maar ook als mens. Je komt namelijk soms wel eens in emotionele situaties terecht. Natuurlijk staat mijn professionele houding dan voorop. Maar ik moet af en toe ook wat van me af kunnen praten. Onze teamleider begrijpt dat en neemt daar alle tijd voor. Ook voor je verdere ontwikkeling. Ze biedt je kansen om meer uit jezelf te halen, bijvoorbeeld met cursussen of trainingen. Destijds heb ik wat minder gewerkt door de komst van mijn kinderen, ondertussen kon ik wel een wijkaantekening halen. Nu zijn de kinderen ouder en kan ik weer meer werken.'

Charles Mentink - Verpleegkundige Specialistenteam, Thuiszorg

Charles Mentink - Verpleegkundige Specialistenteam, Thuiszorg

"Je vliegt van hot naar her om problemen ter plekke op te lossen."

"Ik werkte in het LUMC toen ik hoorde dat het specialistenteam van de thuiszorg werd opgericht. Daar heb ik destijds onmiddellijk op gesolliciteerd . Mensen thuis behandelen die net uit het ziekenhuis zijn ontslagen of mensen begeleiden in hun laatste momenten zie ik als een soort roeping. Het heeft een groot maatschappelijk nut en je vliegt van hot naar her om problemen ter plekke op te lossen. Individualistisch moet je er wel voor zijn, want je hebt een grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Maar dat past wel bij me."

"Het specialistenteam zorgt voor verpleging waar de thuiszorg dat niet meer kan. We bestrijken de hele regio van Marente en we overleggen met zo'n 120 huisartsen. Omdat de patiënten er steeds vaker voor kiezen om thuis in alle rust en met de familie te sterven, neemt dat een groot deel van onze tijd in beslag. We zorgen onder andere voor pijnbestrijding of andere vormen van palliatieve zorg. Emotioneel werk waarbij je toch zakelijk moet blijven, hoe moeilijk het ook is om de familie uit te leggen dat het einde nadert. Voor dit vak moet je beslist stevig in je schoenen staan." Maar daarnaast levert het specialistenteam ook ziekenhuisverplaatste zorg, zoals antibioticakuren of bloedtransfusies thuis.

"In vergelijking tot het ziekenhuis is werken in het specialistenteam een groot verschil. In het ziekenhuis behandel je patiënten in een professionele omgeving, in de thuissituatie moet je vooral improviseren. De grote uitdaging zit 'm in het bedenken van interventies, die je daarna ook moet kunnen uitvoeren . Je bedenkt behandelingen waarmee je de kwaliteit van (resterend) leven verhoogt, en uiteindelijk ook de kwaliteit van het stervensproces. Dat kan wel eens confronterend zijn. Daarom denk ik dat je veel van het werk - en met name van mensen - moet houden om dit te kunnen doen."

Andrea Rietmeijer - Ziekenverzorgende, Berkhout

Andrea Rietmeijer - Ziekenverzorgende, Berkhout

"'Kind waar was je nou' zei ze. Dan wordt je ego wel gestreeld.

"Onlangs kwam ik terug van twee weken vakantie. Kwam een bewoonster opgewonden op me af en zei: 'Kind waar was je nou al die tijd'. Kijk, dan wordt m'n ego gestreeld. Je merkt dan echt dat je een hechte band hebt met de mensen. Een andere mevrouw leeft weer helemaal mee met m'n thuissituatie. M'n man heeft een bollenbedrijf en zij vraagt regelmatig hoe het met de zaak gaat en of de bloemen nog wel wat opleveren. Of dat ik nog iets leuks heb gedaan. Hoe is het met die en die of ben je al oma? Zo tonen we over en weer interesse in elkaars leven. Dat maakt het werk zo mooi."

"Als 16 jarige ben ik begonnen bij Berkhout als vakantiehulp in het restaurant. Ik vond het al direct helemaal geweldig. Later heb ik wel de opleiding gevolgd maar ben er tussenuit geweest in verband met mijn gezin. Ik ben in totaal tien jaar bij Berkhout weggeweest en via de thuiszorg toch weer terug gekomen als uitzendkracht. Ik kwam in eerste instantie om iemand voor drie maanden te vervangen in Berkhout maar de liefde voor Berkhout en bekende collega's zat zo diep dat ik kon en mocht blijven. Ik heb nog steeds geen spijt want ik ben nu ook zorgbegeleider van een aantal bewoners nou als dat niet leuk en dankbaar is dan weet ik het niet meer!"

 "Als verzorgende in Berkhout hou ik me bezig met het wassen, aankleden, toedienen van medicatie en het verzorgen van lichte wonden. Het hele plaatje van de zorg spreekt me daarbij aan. Het begint al 's morgens als iemand in bed ligt. Ik zorg er dan voor dat iemand er weer fris en fruitig bij ligt. In de toekomst zou ik het liefst leerlingen willen begeleiden want ik had vroeger zelf een ontzettend lieve begeleidster. Dat zou ik nu ook wel willen doen. Uitleggen hoe en wat en dat er veel geduld komt kijken bij de zorg. Dat is voor mezelf ook een soort controle om te kijken of ik alles nog wel goed weet."

Heidy 't Jong - Manager Geriatrische Revalidatie

Heidy 't Jong - Manager Geriatrische Revalidatie

"Je kunt hier nog echt een verschil maken."

"Om tot praktische oplossingen te komen, staan we open voor suggesties van medewerkers. Dat is ook het mooie van Marente, er wordt geluisterd naar de mensen die het doen. De ideeën die daaruit voortkomen kunnen breed ingezet worden. Op die manier kunnen we dagelijkse problemen voor alle afdelingen oplossen. Met jouw inbreng kun je hier nog echt een verschil maken."

"Hoe kunnen we onze zorg nog beter maken? Het is duidelijk dat extra handen aan het bed budgettair lastig zal worden. We moeten dus kijken naar manieren waarop we de zorg slimmer kunnen inrichten. Samen werken met de verschillende disciplines is bij de revalidatie in dit geval van groot belang. Gezamenlijk werk je aan de doelen van een revalidant en door samen te werken kom je vaak tot praktische oplossingen."

"Werken op de revalidatie afdeling  geeft veel voldoening. Je ziet mensen in een rolstoel binnenkomen en een tijdje later de deur uitwandelen. Als manager van de GRZ afdelingenregel ik de zaken rondom de teams. Ik heb intern veel contact met Zorgbemiddeling, de thuiszorg en de behandelaren. Daarnaast heb ik externe contacten met de ziekenhuizen, verschillende netwerken, maar ook de zorgverzekeraars. Elke dag is weer anders. Maar soms is het ook fijn gewoon de dingen te doen die ik altijd al deed als verpleegkundige. Wanneer het nodig is spring ik bij. Vind ik ook prettig, want het zorgen blijft altijd in je zitten ."

Margreet van Beelen - Verzorgende niveau 3IG, De Wilbert

Margreet van Beelen - Verzorgende niveau 3IG, De Wilbert

"Ik vind het mooi als ouderen het gevoel krijgen dat het allemaal toch nog de moeite waard is."

"Een mevrouw die hier revalideerde zat er helemaal doorheen. Ze was heel verdrietig en had er helemaal geen zin meer in. Ze wist ook niet meer wat ze nou eigenlijk wilde en vond zichzelf alleen maar een last voor anderen. Daar heb ik lang mee gepraat en uiteindelijk is ze toch uit die dip gekomen. Ze vond het heel fijn dat er nog mensen waren die haar wilde helpen. 'Ik ga er weer voor' zei ze zelfs. Kijk, dat vind ik nou mooi aan m'n werk, als ouderen het gevoel krijgen dat het allemaal toch nog de moeite waard is. Ze is inmiddels naar huis en we hoorden dat het erg goed met haar gaat."

"Veel ouderen kunnen zichzelf niet meer wassen en aankleden. Dat vinden ze heel erg. Ze zijn gewend om zichzelf in alle opzichten te kunnen redden en nu zijn ze opeens overgeleverd aan een 19e jarige snotneus zoals ik. Ik kan me het heel goed voorstellen dat het vervelend is als iemand anders aan je lichaam zit. In het begin vinden de meeste ouderen dit erg moeilijk, maar naar verloop van tijd leggen ze zich daar wel bij neer."

"Ik heb de opleiding helpende niveau 2 gevolgd en daarna 3 IG. Die mogelijkheid heeft Marente me geboden. Ik ben zelf naar m'n leidinggevende gegaan om te vragen wat er kon en kreeg direct te horen dat ik de scholing voor niveau 3 kon doen. Werken en leren is wel pittig, je gaat één dag in de week naar school en je moet ook veel thuis leren. Op je werk maak je opdrachten en doe je praktijkdingen zoals spuiten geven en zorgplannen maken. Je moet het allemaal goed plannen maar je weet wel direct waar je het voor doet."

Conny van der Poel - Helpende niveau 2, Flexpool, Noordwijk

Conny van der Poel - Helpende niveau 2, Flexpool, Noordwijk

"Met een beetje humor kun je een hoop bereiken."

"Een mevrouw was eens nogal buiig tijdens Moederdag. We hadden een mooie grote stoel voor haar gemaakt met een soort boa eromheen gedrapeerd. Daar kon ze op zitten. Om haar weer een beetje vrolijk te maken heb ik de boa op haar hoofd gedaan, als een soort hoedje. Daar hebben we een foto van gemaakt en toen ze die zag lag ze helemaal dubbel. Weg buiigheid. Met een beetje humor kun je een hoop bereiken bij dementerende ouderen."

"Ik werk op oproepbasis met een 0-urencontract en dat betekent dat de planner medewerkers voor een maand inroostert. Waar gaten vallen, daar kom ik aan te pas. Ook als medewerkers uitvallen door een griepje, wordt ik gevraagd. Vind ik helemaal geweldig. Want het geeft een gevoel van 'vrijheid blijheid' terwijl er toch altijd wel genoeg uren zijn. Eerder teveel dan te weinig. Dat onverwachte maakt het werk juist zo leuk."

"Bij Jeroen klikte het vanaf dag één aan alle kanten. Ik voelde me als een vis in het water. We hebben hier een geweldig team en ik ga met veel plezier naar m'n werk. Werken met dementerende ouderen is ook super. Je kunt een lolletje maken, gek doen, een arm om iemand heenslaan om er een leuke stemming van te maken. Al krijg je maar één glimlach van één demente oudere. Als ze door mij vrolijk worden dan ben ik helemaal blij. Dementerende ouderen moet je vooral veel persoonlijke aandacht schenken. Je moet goed kijken hoe iemand in elkaar steekt en hoe je ermee overweg kunt gaan."

 

Ilonka van Veen - EVV'er, Rustenborch

Ilonka van Veen - EVV'er, Rustenborch

"Het allerleukste aan mijn werk vind ik de diversiteit"

"Tijdens mijn werk doe ik van alles. Van rondbrengen van medicijnen tot gesprekken voeren met cliënten. Ook stel ik zorgleef-plannen op die ik samen met bewoners of familieleden bespreek. Bijna dagelijks heb ik contact met de huisarts."

"Ik let goed op bewoners die behoefte hebben aan een praatje. Zo zag ik een keer tijdens het rondbrengen van de medicijnen dat een bewoonster erg droevig op bed zat. Het is makkelijk om gewoon door te gaan, maar heb even de tijd genomen om een praatje met haar te maken. Dat betekent vaak veel voor bewoners. Ik hoop dat anderen dit ondanks de hoge werkdruk ook blijven doen."

Corine Verhoef - Ziekenverzorgende De Wilbert, Katwijk

Corine Verhoef - Ziekenverzorgende De Wilbert, Katwijk

"De liefde die je van ze ontvangt is heel puur."

"Dementerende ouderen zijn helemaal zichzelf en heel erg eerlijk. Ze zeggen altijd de waarheid. De liefde die je van ze ontvangt is echt bijzonder en puur. Zo ging ik eens met vakantie en vertelde dat tegen een jong dementerende man hier. Ik vroeg 'zal je me missen?' en hij barstte spontaan in huilen uit. Toen ik weer terug was had hij een grote glimlach op z'n gezicht. Kijk, daar doe je het voor."

"Ik werk als ziekenverzorgende met psychogeriatrische patiënten, dementerende ouderen. Ik vind het heel belangrijk dat we er voor deze mensen zijn. Want ze hebben ons ook zo hard nodig. Dat merk je want je krijgt een hoop liefde van ze uit dankbaarheid voor onze zorg. En dat geef ik graag terug. Bijvoorbeeld door gewoon even een aai over de bol te geven. Dan fleuren ze weer helemaal op. "

"Als oudste ziekenverzorger neem ik waar op de afdeling tijdens avonddiensten of als anderen vrij zijn en heb ik leerlingen onder mijn hoede. Ik heb voorheen ook in de thuiszorg gewerkt maar intramuraal vind ik toch leuker. Dan werk je in teamverband en kun je overleggen met collega's. Nu werk ik anderhalf jaar bij De Wilbert. Hier ben ik ook begonnen tijdens m'n opleiding, dus het is voor mij een beetje terug naar mijn roots. Ik voel me dan ook helemaal thuis." 

 

Maaike Werter - Wijkverpleegkundige

Maaike Werter - Wijkverpleegkundige

Wil je weten hoe Maaike werken in de wijk ervaart? Kopieer dan snel de link en bekijk de video!

https://www.youtube.com/watch?v=OYwBz-I3FzU

 

 

Gerry Zoet - Kwaliteitsverpleegkundige

Gerry Zoet - Kwaliteitsverpleegkundige

"Iedereen weet dat, als je in de zorg werkt, de grootste aandacht uitgaat naar de bewoner"

Na 8 jaar gewerkt te hebben als Teammanager heb ik de overstap gemaakt naar  de functie van Kwaliteitsverpleegkundige. Marente wil medewerkers ondersteuning bieden bij verbeteringen en ontwikkelingen binnen de zorg.

Op het ogenblik zijn er verschillende onderwerpen die uitgelicht worden o.a. een nieuw zorgdossier, medicatiebeleid, afbouw van vrijheidsbeperkende maatregelingen en hygiëne. Als Kwaliteitsverpleegkundige ga ik met de Eerste Verantwoordelijke Verzorgende en Teammanager aan de slag om de nieuwe ontwikkelingen zo goed mogelijk te implementeren en te borgen.

Iedereen weet dat, als je in de zorg werkt, de grootste aandacht uitgaat naar de bewoner. Maar om die zorg met elkaar goed te kunnen geven heb je onder andere een zorgdossier nodig waarin multidisciplinair gewerkt wordt, heb je een zorgleefplan nodig die samen met de bewoner of diens vertegenwoordiger is opgesteld. Dan heb je inzicht nodig in de risico's die de bewoner loopt en de wensen die de bewoner heeft om onze Hoogstpersoonlijke zorg te kunnen waarborgen.

Meestal kregen Verzorgenden een scholing gericht op het nieuwe onderwerp en dan moest men het in de praktijk weer zelf uitzoeken. Mijn taak is om te ondersteunen bij de uitvoering. We plannen  tijd in om bijv. een zorgleefplan uit te werken, ik ondersteun de Verzorgende met het formuleren van doelen en kritisch te kijken naar de geboden zorg; gaat deze zorg echt uit van de bewoner.

Verder houdt mijn functie in dat ik kritisch kijk naar de uitvoering van taken, waar kan het verbeterd worden, waar is extra ondersteuning nodig, wat kan anders georganiseerd worden, hierbij adviseer ik en werk ik samen met de Teammanagers en Managers Wonen met Zorg.

Binnen Marente en zijn rechtsvoorgangers  is dit nu mijn vierde functie, wat aangeeft dat Marente mogelijkheden geeft om je op een ander gebied te ontwikkelen. Ik ben begonnen als Wijkverpleegkundige daarna, na mijn opleiding als docent Verpleegkunde en management  opleiding,  gewerkt als Teammanager voor de praktijkopleiders om vervolgens Teammanager op een verpleegunit met psychogeriatrische bewoners te worden. En nu dus weer een nieuwe uitdaging in de functie van Kwaliteitsverpleegkundige.