Marente in beweging

In een wereld waarin alles voortdurend verandert, is Marente volop in beweging. Aanpassen aan het nieuwe zorgstelsel en inspelen op de behoefte van de hedendaagse cliënt. We zitten niet stil. En al helemaal niet als het gaat om lichamelijke beweging!

Een wedstrijd hardlopen. Een rondje door het park. Een boterham smeren. Het leven draait om bewegen. Het menselijk lichaam kan niet zonder. Bij Marente weten we dat als geen ander. Op allerlei manieren motiveren wij personeel, vrijwilligers, cliënten en hun mantelzorgers om 'te bewegen'. Het helpt mensen zich fit te voelen en met meer energie in het leven te staan. En dan hebben we het nog niet eens over het gunstige effect dat het heeft bij herstel, revalidatie en bestrijden van ouderdomsklachten. Dagelijks bewegen heeft zelfs positieve invloed op het brein van iemand met dementie.

Bewegingsgerichte zorg

Dagelijkse beweging is geen activiteit, maar een manier van leven. Neem de trap in plaats van de lift. Of de fiets in plaats van de auto. Deze zelfde manier van leven is ook toe te passen in de zorg, al zoeken we het dan op een eenvoudiger vlak. Bijvoorbeeld door mensen te stimuleren om zelf de koffie in te schenken of even die paar stappen te doen om het gordijn open te doen. Het is belangrijk om binnen de zorgverlening mensen te stimuleren om vooral ook dingen zelf te blijven doen. Het bevordert de bloedsomloop, bestrijdt stijfheid en bovenal vergroot het de eigen regie. Dit noemen we bewegingsgerichte zorg.

Daarnaast willen we zoveel mogelijk weten wat de wensen bij cliënten zijn als het gaat om bewegen. En hoe de familie, vrijwillgers en de zorgverleners daarbij kunnen ondersteunen. We streven ernaar om van iedere cliënt in het zorgleefplan de wensen en mogelijkheden omtrent bewegen te registreren. Zo kunnen we er dagelijks mee bezig zijn, als logisch onderdeel van de zorgverlening.

Bewegen Plus

Naast de belevingsgerichte zorg, biedt Marente diverse beweegactiviteiten waar cliënten, mantelzorgers en omwonenden aan mee kunnen doen.

  • Medische fitness 
  • Ronnie Gardiner Methode
  • Bewegen op muziek
  • Rolstoeldansen
  • Activiteiten binnen de beweegtuin (De Wilbert, Mariënhaven en Van Wijckerslooth)
  • Duo-fiets/rolstoelfiets/labyrintfiets
  • Nordic walking
  • Bewegen aan tafel

Ook het personeel beweegt!

Voor personeel is het net zo belangrijk om ook in beweging te zijn. Van een snelle hardloopwedstrijd tot een lange wandeling voor het goede doel. Marente is erbij!

Hiertoe heeft aantal sportieve collega's zich verenigd in het clubje 'Marente beweegt'. Door een jaarlijkse sport- en activiteitenkalender samen te stellen, worden collega's uitgenodigd en uitgedaagd om in beweging te komen. Samen sporten creëert energie wat altijd weer terug te zien is in het werk.

Collega's leren elkaar ook beter kennen onder sportieve omstandigheden. Bijvoorbeeld bij hardloopwedstrijden in de regio, de jaarlijkse SDB zorgmarathon, de Kippenloop of de Samenloop voor Hoop. En natuurlijk is er ook de Marente fietstoer- en wandeltocht die al voor de 3e keer wordt georganiseerd door sportieve personeelsleden.

Enkele voorbeelden van activiteiten waar Marente bij is: